Ritka egy jószág - BRM

2009.05.26. 23:04

Ez itt egy BRM P15 (1,5 V16)  formula 1-es gépjármű kivonatos hangja, méghozzá 1951-ből. Magát a British Racing Motors céget 1947-ben hozta létre egy angol pilóta Raymond Mays és Peter Perthon, hogy legyen egy szigetországi csapat is a cirkuszban, a francia és az olasz istállókhoz hasonlóan.

Rengeteg vállalat szállt be a "projektbe", nyomokban tartalmaz Rolls Royce alkatrészeket is. Eleinte rendszerint kiesett vagy nem fejezte be a futamokat, formula 1-en kívüli versenyen még maga Fangio is hajtotta, de 1958-ig -többszöri típusváltás mellett- alig-alig szólt bele a nagyok versenyébe. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az első és egyetlen igazán nagy sikert 1962-ben érte el a csapattal Graham Hill (BRM P57), amikor konstruktőri és egyéni világbajnoki címet szereztek!

Azonban ezt a sikert egy jó hosszú és hanyatló sorozat követte a cég 1974-es becsődöléséig, hiába ült a volánnál Jo Bonnier, Jackie Stewart, John Surtees vagy maga Niki Lauda. De a lényeg a hangja, másfél literből és 16 hengerből gazdálkodva... kitűnő csengőhang autóbuziknak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jameshuntisdead.blog.hu/api/trackback/id/tr751145908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása